WYŻYWIENIE
W kwestii wyżywienia oferujemy kilka możliwości. Grupy mogą dokonać wyboru opcji posiłków, których rodzaj jest zawsze integralną częścią konkretnego miejsca zakwaterowania.
Mając na uwadze, że większość uczestników naszych wyjazdów to osoby niepełnoletnie dokładamy starań, żeby posiłki były w maksymalnym stopniu zapewnione przez naszą firmę. W uzasadnionych przypadkach grupa dokonuje zakupu posiłków na we własnym zakresie. Do takich sytuacji należy zaliczyć poranny przyjazd do danego miasta, gdzie jedyną sensowną opcją jest śniadanie w restauracjach typu McDonald’s. Ze względu na preferencje co do menu, zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem jest zakup śniadania indywidualnie przez uczestników wycieczki aniżeli grupowo przez pracownika firmy.
Poniżej przedstawiamy specyfikę każdego rodzaju oferowanego wyżywienia. W razie wątpliwości prosimy o kontakt z biurem, gdzie otrzymają Państwo szczegółowe informacje dotyczące zakwaterowania w danym miejscu.
WŁASNY KUCHARZ
Na część wyjazdów np. Wielka Brytania, Niemcy, Austria, Szwajcaria, skandynawia zabieramy własnego kucharza, który gotuje dla nas posiłki przez całość trwania wyjazdu. Dzięki takiemu rozwiązaniu wiemy dokładnie jakiego rodzaju posiłki zostaną nam wydane i w jakiej ilości. Co więcej jesteśmy w stanie wziąć pod uwagę dietetyczne wymagania uczestników, uczulenia, diety wegetariańskie itd. Na mniej więcej 2 tygodnie przed wyjazdem grupa zgłasza ewentualne wymagania dietetyczne, które kucharz bierze pod uwagę przy składaniu zamówienia na produkty spożywcze.
Posiłki składają się ze śniadań (wędliny, sery, dżemy, warzywa, owoce, jogurty, herbata), lunch-pakietów (przygotowywanych przez uczestników z produktów śniadaniowych + każdy otrzymuje batony, butelkę wody, owoce), obiadokolacji (2 dania, za wyjątkiem pierwszego dnia, kiedy jest jedno większe danie + deser).
RODZINY
Charakterystyczna opcja zakwaterowania na Wyspach Brytyjskich. Rodziny gotują dla uczestników wyjazdu. Rodziny po otrzymaniu wcześniejszej informacji są w stanie uwzględnić w jadłospisie dietę wegetariańską, bezglutenową czy uczulenia na konkretne składniki. Posiłki składają się ze śniadań (w formie kontynentalnej, tosty, dżemy, płatki, mleko, sok, herbata, kawa), lunch-pakietów (2 x kanapki, baton, butelka wody 0,5l, paczka chipsów), obiad (jedno danie np. spaghetti, pizza, filet z kurczaka, fyrtki, sałatka, napoje).
Brytyjska kuchnia jest specyficzna by nie rzec jedyna w swoim rodzaju. Trzeba pamiętać, że jednym z powodów zakwaterowania w rodzinach jest poznanie specyfiki życia w brytyjskiej rodzinie. Z doświadczenia wiemy, że większości uczestników ten rodzaj kuchni odpowiada.
HOTELE
W przypadku zakwaterowania w hotelach, rodzaj wyżywienia jest uzależniony od kraju, w którym jesteśmy zakwaterowani.
We Francji /dotyczy również wycieczek do innych krajów, jeśli grupy nocują we Francji, np. wycieczki do Szwajcarii, Belgii oraz noclegi tranzytowe w drodze do Hiszpanii/ śniadanie kontynentalne w hotelach typu Formuła, Ibis Budget, Premiere Classe wygląda podobnie: pieczywo, masło, dżemy, kawa, herbata, gorąca czekolada, sok pomarańczowy, mleko, w formie bufetu. W hotelach 2-3*** śniadania kontynentalne są serwowane do stołów lub podawane w formie bufetu. Obiadokolacje spożywamy w restauracjach sieciowych typu “FLUNCH”, gdzie na posiłek składają się: 1 napój bezalkoholowy (fanta, cola, sprite, woda mineralna, etc.) danie główne, najczęściej są to stek, kurczak, szynka grillowana, ryba smażona, bar warzywno-sałatkowy, do wyboru w dowolnej ilości (ziemniaki purre, frytki, sosy, sałatki, sałatki na ciepło, etc).
Z kolei w Hiszpanii i we Włoszech w wypadku noclegów w hotelach posiadających własne restauracje i posiłki w cenie noclegu obiadokolacje są najczęściej 2 lub 3 daniowe (1 danie /pasta, przystawka, zupa, etc/, danie główne, deser), napoje płatne indywidualnie na miejscu.